Kosthold og størrelse på grisen

Mange tror nok at en minigris er på denne størrelsen her. De er det når de er grisunger. Men som alle andre dyr så vokser de opp.

Kosthold,mat og størrelse

Her er Hjalmar hos dyrlegen for vaksinering. Han sitter i reiseburet til katta mi og han veier faktisk 16 kg på dette bildet. Han var 7 mnd her.

Noe som bekymrer meg veldig er disse foringslistene angående minigris som er å finne på internett, enkelte dyreklinikksider og enkelte oppdrettersider. Det er tydelig skrevet av personer med veldig lite erfaring og når faktisk en dyrlege kan kopiere og legge ut noe sånt så blir jeg skremt.

En gris trenger proteiner for å vokse seg sunn og frisk. Et så kompakt dyr som en gris kan ikke kan leve på ei brødskive,en neve grønnsaker og en eggeplomme daglig.
Vitamintilskudd til gris får man kjøpt på felleskjøpet,men det er IKKE måltidserstatter! Grisen må få mat i tillegg.

En gris skal ikke være et benrangel og man skal ikke se benbygningen på en gris. Grisen skal være rund og kompakt. Men mange har fått for seg at en minigris skal veie 10-12 kg fullvoksen og være på str med en chihuahua. Et tydelig tegn på at grisungen er underernært er at man kjenner beinbygningen tydelig og at grisungen har masse bust, nærmest pels. Dette får den fordi kroppen beskytter seg mot kulde fordi den ikke har fettlager på kroppen. Dette er da slettes ingen sunn og frisk gris og leveralderen blir ikke høy.I hvertfall ikke hvis grisen fortsetter å bli fôret på denne "slankedietten"
Mange henger seg veldig opp i hva en gris veier og ikke størrelsen. Veldig mange sammenligner vekta på en hund med vekta på en gris. Det er det stor forkjell på og kan ikke sammenlignes. Rånen min Hjalmar veide 16 kg og han fikk jeg enda inni et reisebur til katt. Er ikke stor han da??  (Se bildet)
Råner har større forbrenning enn purker. Jeg gir mine guttenøffer mer mat enn purkene, spesielt vinterstid.
En minigris kan spise frukt,grønnsaker,brød,men det er bare vomfyll og inneholder ikke noe proteiner eller fett.
Proteiner er livsviktig for å bygge og vedlikeholde muskler.

Du kan fint fôre en gris uten bruk av kraftfôr fra felleskjøpet, Men da måltidet inneholde proteiner og all den næringen en gris behøver for å vokse og da kan det fort bli litt jobb med sette sammen en meny. Derfor syns jeg det er mest lettvint å gi kraftfôr.
Kraftfôr er viktig for oppbygging av muskler + at det fôret inneholder det en gris trenger av vitaminer. I en del amerikanske minigrisbøker snakkes det om at kommersielt svinefôr er tilsatt veksthormoner, slik er det IKKE i Norge.
Norsk svinefôr er ikke tilsatt veksthormoner.

Jeg gir mine griser Format
Vekst 110. Det er fôr for å vedlikeholdsfôre. Dette inneholder vitaminer og næring en gris trenger og kjøpes på Felleskjøpet. En sekk på 25 kg koster ca 160 kr. Da har en gris mat lenge.
Mange tror grisen blir kjempesvær hvis den får svinefôr,men det er bare tull. Fôrer du riktig og gir grisen den mosjonen den trenger så får du en sunn og frisk gris.
Mine voksne griser får ca 3 dl med svinepellets morgen og kveld + matrester som er igjen etter dagen. Har jeg veldig mye matrester så gir jeg mindre kraftfôr.

Jeg har sett griser som er slanke og undervektig og de dør etter 2-4 år. De blir fortere syke og tilslutt så slutter indre organer å fungere. Hvis man förer en gris så den forblir liten kan den også få problemer med tennene, da kjeven og tenner vokser slik den skal,men kroppen vokser ikke. Ergo så får grisen for stor kjeve og tannstilling i forhold til størrelsen på kroppen. Dette kan bli veldig smertefullt for grisen. Rett og slett pga feilernæring.

Det verste tilfellet jeg har sett med egne øyne var en gris på 6 mnd som veide 4 kg. Det fantes ikke muskulatur på grisen og jeg kjente hele skjellettet. Magen var stor og oppblåst. De som hadde kjøpt grisen fikk med en matliste uten noe som helst av næring. Et måltid besto av tomat,agurk,eggeplomme og vitaminpulver til gris. De kjøpte egentlig to griser,men den andre døde. Den sulta sakte men sikkert ihjel. Etter mye hjelp og veiledning av meg selv og dyrlege fikk den andre grisen riktig mat som besto av svineför og matrester. Grisen er i dag større,men den er fortsatt liten og kommer aldri til å vokse seg i den størrelsen den burde ha vært.
Hvor høy levealderen på den grisen blir er uvisst.

Når er vanlig gris kan veie mellom 200-250 kg...Da er en minigris mellom 30-60 kg fortsatt mini. Du får ingen minihest på 25 kg heller...
Det blir nesten som å kjøpe seg valp og fôre den på èn wienerpølse om dagen. Alle skjønner at en valp trenger mer mat enn det så hvorfor skal da en minigris sultes?

Grisen her er 5 år og veier 15 kg. Den ser ikke frisk ut. Underernært og i dårlig form grunnet den foringslista med proteinfattig mat.
Da Eva fikk gitt han riktig mat og proteinrik mat så ser dere at grisen ble rundere og ser friskere ut. Her veier han ca 28 kg. Nesten dobla vekta si og han ser så mye sunnere og friskere ut. Eva Magnusson gjorde er bra jobb her.
Dette bilde viser fint størrelsen på en gris inne. Disse to kommer ikke fra mitt oppdrett og de kommer fra to forskjellige oppdrettere. Så om en oppdretter lover at grisen blir 15 kg fullvoksen så ser vi tydelige her at det er og blir en fantasi. Grisene mine blir også på denne str her.
50 kg minigris er mini i forhold til vanlig gris.
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE