Hvordan skal grisen bo?

Har du hage eller annen uteplass, liker grisen å ha eget hus med inngjerda beite eller roteplass der den kan kose seg når været er bra.  Om sommeren liker også de fleste griser å bade, så dersom den får en balje eller et lite basseng slik at den kan bade når den selv vil, blir den lille grisen veldig glad.  Husk å smøre den inn med en vannfast solkrem.  Solkrem eller en annen fet krem er også fin beskyttelse mot bittskader når flere ukjente griser skal settes sammen for første gang.  Det har lett for å bli noe bråk og glefsing i begynnelsen, men når rangen er avgjort er det stille og fredelig igjen.  Settes to jevnstore og like sterke griser sammen, kan det bli noen hakkete ører eller avbitte haler.  Det kan unngås ved å bruke en spray mot biting.  Slik spray kan kjøpes på Felleskjøpet eller andre landbruksforretninger.

Solkremen hjelper først og fremst ved at grisene ikke får tak i hverandre med tennene.  Tennene sklir unna, og kremen smaker heller ikke så godt at det frister å gjenta forsøket.

Det kan hende at innsmøring og bruk av spray må gjentas flere ganger de første to, tre dagene.  Er grisene godt voksne kan det også være at de helst vil ha uteplassen sin i fred.  Unger og ungdyr er mye lettere å sette sammen.

Grisen er også en fin plenklipper og har den fri tilgang på gress hele sommeren, trenger en voksen gris nesten ikke noe annen mat. Skal du anlegge ny kjøkkenhage, kan du la grisen pløye den opp for deg.  Den spiser røtter og skadelige insekter, og gjødsler samtidig.  Husk: kun fri tilgang på gress dersom grisen ikke spiser seg feit. Noen har ubegrensa magemål, mens andre spiser kun til de er mette.

De fleste minigriser trives ute hele året, men blir det kulde og ruskevær, er det godt å ha muligheten til å gå inn i et varmt rom.  Den kan gjerne ha en varmelampe i huset sitt hvis den er mye ute i den kalde årstiden.  Det er også viktig at huset er fritt for trekk, det kan godt stå litt opp fra bakken.

En dukkestue, av den typen som alle småjenter ønsker seg, passer perfekt som bolig for en minigris eller en grisefamilie.  Der har den terrasse der den kan kose seg på varme sommerdager, eller den kan legge seg inne i selve huset når sola blir for sterk.  Har den i tillegg godt med høy eller halm å grave seg ned i, får grisen en lun og god soveplass.  Selv har jeg en uteplass med litt fjell, lite gress og noen busker og trær som skjermer mot den verste sola.  Litt ujevnt underlag er bra for grisen.  Den får sterkere muskler og så er det jo også mer spennende når ikke uteplassen bare består av en firkant med plen. 

Det beste en gris vet, er å få ligge inne på sofaen hele vinteren og kun gå ut når den må.  Noen minigriser er til og med så heldige at de får ligge i senga om natta.  Det hadde vært som å komme til himmelen for en vanlig, norsk gris.

Ønsker du ikke at grisen skal overta senga eller ligge på sofaen, så la den få et godt og varmt teppe den kan ligge på.  Den velger selv om den vil ta teppet med seg bort under ovnen og sove der, de fleste griser er flinke til å ”re opp” senga si selv.
Fleecetepper er supert som griseteppe.
Det får du med hvis du kjøper gris av Gunn.

-Marit

Rånen Hjalmar har eget fint hus. Laget av en potetkasse som er kledd med panel.
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE